Tervehdys!

 

Olen taiteilija, ammattipuutarhuri, eli puutarhurin ammattitutkinnon suorittanut puutarhuri Naomi Mesin. Kukkaispuoti Lumottu Puutarha toteuttaa puutarhallista ja taiteellista kokoonpanoa niin piha- kuin puutarhasuunnitteluna, sekä erilaisten tilojen kuten vapaa-ajan asunnot, huvilat, yritysten julkitilat ym sisustuksellista suunnittelua kymmenien vuosien kokemuksella

Rakastan puutarhurin työtä. Se on minulle elämäntapa, unelma-ammatti. Se on sitä varmasti siksikin, että tähän työhön voin yhdistää myös toisen intohimoni; taiteen tekemisen.

Toisinaan mietin että tässä työssä sitä on vähän kuin kasvimaailman terveydenhoitaja tai lääkäri: On huolehdittava kasvien hyvinvoinnista. Sairauksien, tuholaisten, ympäristöhaittojen ehkäisy, hoitoleikkaukset ja muut "kirurgiset toimenpiteet", kasvien riittävästä veden ja ravinteiden saannista huolehtiminen, hyvien kasvuolosuhteiden luominen, asiakkaiden ohjaaminen ja opastaminen..
ja siltikin, puutarhurin ammattitutkinnon suorittaneena ja kymmenien vuosien työkokemuksen jälkeen, tiedonnälän ja tekemisen riemun siivittämänäkin on todettava; koskaan ei tässä ammatissa tule valmiiksi. Aina on uutta opittavaa ja nykyisin, ilmastonmuutokselliset asiat alkavat myös valitettavasti tuoda työhön omaa problematiikkaansa... tulee enenevästi tietoiseksi myös ihmisen aiheuttamista haitoista, kuten esimerkiksi 5G -verkkojen ja muiden ihmisen luoman keinotekoisen sähkömagneettisen säteilyn haitoista pölyttäjille..
 
Hyvän puutarhurin käsissä virtaa energia. Se on sitä kun puhutaan viherpeukalosta. Se on sitä kun ollaan yhtä luonnon kanssa, luomakuntaa kunnioittaen, nöyryyttä luonnon edessä. Osaten arvostaa kauneutta siellä missä sitä on ja pyrkiä luomaan sitä sinne, missä sitä ei vielä ole.
 
Oma mottoni onkin; jos haluat tulla onnelliseksi, hanki oma puutarha.
Sen ei tarvitse olla suuren suuri, se voi olla vaikka pieni yrtti- tai ruukkutarha parvekkeella. Kasvien hoitamisesta saa paljon hyötyä ja hyvää mieltä ja mikä parasta, kukille ja kasveille voi puhua! Ainakin minä teen niin ja väittäisin etä ne osaavat kuunnella.
 
Jos kaipaisit neuvoja tai vinkkejä oman pihan, puutarhan tai muutoin puutarhallisen liepeiltä, otahan yhteyksiä p. 0406560004 /puutarhuri Naomi ja Lumottu Puutarha. Voit myös laittaa viestiä, kyselyjä/ kuvia [email protected] käy myös katsomassa https://kukkaiskeidas.vuodatus.net
 
 
Paljonhan pystyy jokainen tekemään itse. On kuitenkin paljon myöskin sellaista, varsinkin siinä puutarhan perustamisvaiheessa tai jos aletaan isompia kokonaisuuksia laitella, mikä on hyvä jättää ihan suosilla ammattilaisen suunniteltavaksi ja ainakin osin toteutettavaksikin. Kyllä siinä riitää silti sitä tekemistä, putarhan hoitohan on lähes ympärivuotinen rupeama.
Puutarhuri Naomin toinen motto onkin: Puita ja pensaitahan osaa kokolailla kuka vaan leikata, ammattipuutarhurit erottaa siitä että he tekevät sen oikein. Sama koskee piha- ja puutarhasuunnittelua.

 

pihat%C3%B6iss%C3%A4.jpg

pinkki%20lilja.jpg

 

Postauksia voit käydä katsomassa https://lumottu-puutarha.business.site  

mehil%C3%A4inen.jpg

Lumottu Puutarha laajentaa. Jo vuosien takainen haaveni perustaa perhosille, mehiläisille ja muille puuhakkaille ja planeettamme tulevaisuudenkin kannalta äärimmäisen tärkeille pikku ahertajille, pieni paratiisi, on nyt vihdoin toteutumassa. Käy katsomassa https://mesenaatti.me/2075/naomin-puolen-hehtaarin-perhospuisto/ ja tule mukaan talkoisiin!

Sastamalan Suodenniemelle on avautumassa Naomin Puolen Hehtaarin Perhospuisto; Elinympäristö luodaan otolliseksi perhosille, mehiläisille, linnuille ja tietysti muille metsän asukeille, mm sopivin kasvustoin ja istutettavin kasvein. Mehiläishotelleja, linnunpönttöjä, perhosille hyödyllisiä kasveja ja erilaisia talvehtimispaikkoja luomalla. Puisto on samalla taiteeni keskus; kesäisin tarkoitus pitää paikalla pientä kesäkukkamyymälää / taidetupa -atelje Tiger Lily. Vierailla voi yksin tai ryhmissä, seuraa ilmoittelua ja voit tietysti jo vaikkapa varailla vierailuaikaa, ota yhteyksiä p. 0406560004 /Naomi

Paikan rakennustoimet aloitettiin kevättalvella 2020 , perustettavaa ja rakennettavaa riittää,  ainakin vielä tulevana suvena Pieni Orvokkipuoti - Boutique Boheme Diva palvelee koko kesän osoitteessa Kurjenpolvi 2B Sastamala. PihaShopista orvokit ja kesäkukka-amppelit, tilaamalla myös muuta. Sinulle joka rakastat orvokeita, hieman boheemia ja erilaista, eli puutarhallisia taidetuotteita, koruja, kosmetiikkaa.. tervetuloa! Ilmoitathan saapumisesta ennalta jotta varmistat palvelua saapuvilla..

p. 0406560004 /puutarhuri, taiteilija Naomi

Ammattitaitoani ja luovuuttani toteutan niin puutarhatöissä, kukkasidontatöissä kuin myös erilaisina puutarhallisina taidetöinä - ja projekteina: tuotteina esim. koristemaalattuja ruukkuja, kylttejä, tauluja, yksilöllisiä siemenlaatikoita ym puutarhan tuotteita, sopivat niin sisä- kuin ulkotiloihin, parvekelle, patiolle..

PB281852.jpg

P8151688.jpg

Kotishopilla (Suodenniemi) olet tervetullut käymään esim. sidontatöiden puitteissa, sieltä käsin käyn asiakkaiden luona, kartoittamassa mitä kulloinkin olisi tehtävä, onpa sitten kyseessä vaikkapa omenapuiden tai muiden puiden, pensaiden hoitoleikkauksista, pensasaidan leikkaukset, tai vaikkapa piha- ja puutarhasuunnitelmien aloittaminen. Suunnitelmat piirrän enimmäkseen käsin, jonkin verran koneella. Ne tehdään joko tarkkaan mittakaavaan tai sitten taiteellisena näkemyksenä kohteesta, johon aina tulee niin istutettavien kasvien nimet kuin lukumäärä (arviot /tai suositus) Muutoin kuin pihasuunnitelmia ja sisustussuunnitelmia, myös muita puutarhallisia ja sisustuksellisia  piirroksiani ja töitäni toteutan myös tilauksesta, kehystettyinä töinä tai julistekuvina kts alla. Näitä kuvia toteutan usein taiteilijanimelläni Yasmica...

 

 

liljat%20vaalea%20tausta.jpg

 

pinkit%20liljat.jpg

PIHA- ja PUUTARHASUUNNITTELU

Suunnittelu alkaa aina aina asiakkaan tarpeen pohjalta. Onpa kyseessä sitten piha tai puutarha tai vaikkapa yrityksen julkisivu, on suunnitelman lähtökohtana se, mitä lähdetään hakemaan. Suunnittelussa otetaan huomion paikalla vallitsevat kasvuvyöhyketekijät, tilan valoisuus/ varjoisuus, maapohjan koostumus, kasvuolosuhteet yleensäkin ja kastelumahdollisuudet jne, jne. Eli huomioon otettavaa on paljon ja on tiedettävä myös kasvien menestymisestä keskenään. Lopputulos täytyy nähdä, taiteilija kykenee tekemään sen mielessään, asiakkaalle on usein näkemys esitettävä kuvin, tai on kyettävä saamaan asikkaan mielessä oleva kuva piirtymään kuvaksi. Tämänkaltaistakin näkymää (surullista kyllä) on toisinaan välttämättömästi kohdattava, ennenkuin päästään itse töihin..

P8051482.jpg

Toisinaan pihassa tai tontilla voi kasvaa liian kookkaiksi kasvaneita tai sijainniltaan sopimattomasti olevia tai sairastuneita puita, jotka on pakko kaataa. Valtaisat havupuut myös happamoittavat maaperää ja esim. koivut taas toisaalta imevät maan kosteutta niin tehokkaasti, että ne on poistettava jotta muoiden kasvien kasvumahdollisuudet kyetään luomaan. Maaperästä on usein hyvä ottaa maaperänäyte, jotta pystytään ennen puutarhan luomista selvittämään, minkälaista kasvillisuutta olisi hyvä suosia ja minkälaisin maanparannuskeinoin voidaan erilaista kasvillisuutta saada menestymään.

k%C3%A4rh%C3%B6t.jpg

Siitä kun suunnitelmaa aletaan luonnostella, on monta vaihetta siihen kun se saadaan puutarhaan toteutettua niin että se alkaa siellä kasvaa ja kukoistaa ja elää omaa elämäänsä, eli parhaassa tapauksessa vaatien jatkossa vain säännöllistä hoitoa ja hieman kasvun ohjailua  Hyvin toteutettu suunnitelma antaa tilaa myös muunneltavuudelle. 

 

IIstutussuunnitelma%20Fantacy.jpg

P8131627.jpg

PIHA- JA PUUTARHASUUNNITTELU   HINNASTO 1.3.2024

                                                                             (sis alv 24% hinnat voimassa toistaiseksi)

 

Ensimmäinen konsultaatiokäynti esim erilaisia piha- ja puutarhasuunnittelutöitä aloitettaessa 150€ (aikaa varataan 2 tuntia, mahdollisesti ylimenevältä ajalta 30€/h) sekä matkakulut veloitetaan.

Puutarhatyöt 49 €/tunti, matkakulut 0,90 €/km

Omenapuiden ym hedelmäpuiden, pensaiden hoitoleikkaukset, puutarhatyöt, pihatyöt, siivoukset ym.

Kukkasidontatyöt; kimput, asetelmat, tilakoristelu ym

Puutarhasuunnitelmat koko Suomi, toteutukset Sastamala/ lähiympäristö

Myös taimi- ja tarvikehankintaa / kuljetusta, vaikka suoraan kotiovellesi, sopimuksen mukaan.

 Muistathan myös mahdollisuuden kotitalousvähennykseen.

 

Lumottu Puutarha sijaitsee Sastamalan Kärppälässä, toimisto/shop esim kukkasidontatöiden vastaanotto ym, Sastamalan Suodenniemellä, os Kurjenpolvi 2, 38510 Sastamala.

 

Puutarhurina rakastan itse rehevyyttä ja värikylläisyyttä. P6220822.jpg

 

P6290878.jpg

P7111453.jpg

P7111420.jpgP8131632.jpg

P7240731%20%E2%80%93%20kopio.jpg

Suomessa kasvukausi on suhteellisen lyhyt. Siitä on silloin hyvä ottaa niin paljon hyötyä ja riemua kuin suinkin mahdollista. Mielestäni puutarha on silloin tärkeässä asemassa; sieltä saadaan hyviä ja terveellisiä hedelmiä, marjoja, vihanneksia, juureksia ja siellä puuhastellessa saadaan monipuolista liikuntaa kuin huomaamatta. Kehon terveyttä ylläpitävää D-vitamiinia auringon myötä sekä maan ja mullan kanssa puuhatessa bakteereita ja sitä myötä siedätystä, että ei kun lapset mukaan! Puutarhanhoito on jokaiselle löytöretki luontoon!

P9031119.jpg

P6150457.jpg

Minkälaisen pihan tai puutarhan sinä haluaisit? Tai kaipaisitko ehkä aivan uudenlaista sisustuksellista näkymää vaikkapa vapaa-ajan asunnollesi. Ehkäpä niin, että kesäaikaan puutarha jatkuisi pihasta suoraan patiollesi ja aina sisätiloihin asti... Entä minkälainen suunnitelma olisi toiveissa - koko pihan kattava vaiko jokin yksittäinen alue tai istutuskokonaisuus; perennaistutus, ruusuinen tuoksuva kokonaisuus, villi ja vallaton unikkoniitty...

Ota rohkeasti yhteyttä ja toteutetaan se yhdessä. Suunnitelmia piirrän pääasiassa muulloin kuin kasvukauden aikana, eli silloin on itse toteutusten aika.. istutusssuunnitelmia ja esim. erilaisia perennapenkkejä suunnittelen tietty tarpeen mukaan kaiken aikaa. Kerro toiveistasi. Lumotun Puutarhan löydät myös Fb:sta.

Kts puutarhallista suunnitteluhinnastoa https://kukkaiskeidas.vuodatus.net/ jossa lisää puutarhanhoidollista asiaa. Pihasuunnittelua ja Pioneja löydät myös facebookista fb.me/Naomintaide

Soita p. 0406560004 /Naomi tai laita sähköpostia [email protected]